Pages

Sunday, 19 May 2013

Minggu Destini Siswa-UiTM Puncak Alam

Sape dapat asasi sains puncak alam angkat tangan!!

child-raising-hand

Well congrats cuz u r one step closer to fulfilling your dream of becoming a doctor, or a dentist, or a psychologist or whatever you want.

022 

Ok so bile tgk surat tawaran tu, tgk sampai habis you notice something weird. ‘minggu destini siswa…

minggu destini siswa..

pastu try google ape bende minggu destini siswa ny..

well lucky for you! you’ve come to the right place. I am going to tell you the truth about minggu destini siswa (MDS). This is the week that you’ll remember for the rest of your life in PALAM(puncak alam).. and i’m not sure if that’s a good thing..

1. Pemakaian

Perasmian MDS-pakai baju kurung sekolah je senang.. ramai org pakai baju sekolah nnt… pastu pakai ngn kain hitam. tp klu xde, jgn nangis.. xkene marah pon. nnt PM akan suruh pakai baju yg colour cerah atau paling hampir ngn putih..

Formal clothing- kemeja for boys and baju kurung for girls.. you’ll be wearing this the whole week except perasmian taim hari kedua or ketiga MDS..

baju sukan- waktu taim my mds dulu die kate girls xboleh pakai t shirt putih. Tapi just bawak je lah baju tu, Just to be safe.

2. PM (fasilitator)

Omg! Where do i start. Ok.. Diorang sume tu baik.. lah jugak.. Pastu they kinda are like your brothers and sisters…..

Tp xdelah sgt.. Based on my experience.. They’re just typical seniors. They do what seniors do. And my advice and please listen to me. STAY UNDER THE RADAR. Jangan buat diorang marah. Kunci rumah jgn hilangkan, jgn main handphone, jgn hilangkan bende2 yg die bagik korang.. Even if its just a pen, Do not lose it.

And just a heads up. Korang memang confirm akan kene marah yang gila dahsyat punye taim MDS ny.. I think it’s in the program. Tapi kene marah ramai2.. So xde lah terasa sgt.. Die just tengking sikit je.. Jgn risau. Mase taim my MDS dulu kitorang kene marah sebab x ikut arahan…kot.

Teacher-yelling-at-Student-e1297212530322

3.Things u need

-Mineral water bring as many as you can carry, minimart xbleh masuk taim MDS nnt kene marah, plus you’ll be there from 6am to 11pm, so trust me you’ll need water.

-Comfy shoes- sneakers and black flats.. oh and bring extra socks too..

-Ubat panadol utk pening kepala (tp kat palam ad klinik so xpayah risau)

-Plaster- sbb nnt kaki akan melecet sebab banyak sangat jalan. Ny baru jalan je nnt bile dh start turun naik legendary stairs tu kasut tahan 2 minggu je pastu dah koyak2.IThat’s why budak palam memang banyak kasut.

-A pillow.. for you to sleep on mase taklimat that seem to last forever. hahahaha i’m just kidding

Ballerina-Flat-Shoes

4. Activities

-Isi borang berjemaah-the seniors were very helpful in this activity, diorang terangkan sebijik2 and from a to z.. Pastu kalau korang tersalah isi borang ke, atau terlupa nak sahkan salinan atau ape2 problem pon just ask them and they will help.

FYI borang-borang yang kene isi tu banyak, antaranya borang medical checkup, borang elaun asasi, borang kolej and etc.

And you need banyak salinan sume tu, so make sure yang tu ade.

And satu lagik surat tawaran jangan lupe print.

-Submit borang- nnt korang kene beratur and masuk dewan kat tingkat atas tu untuk hantar borang kat pegawai yang berkenaan. kalau betul selesailah masalah borang, tapi kalau tak lengkap borang tu nnt korang kene buat balik semula, lengkapkan apa yang patut.

-Aerobik- lompat-lompat pastu tarik nafas. Simple je.

-Makan- makan ialah taim yang paling seronok dalam MDS ny. Mase tu bleh tarik nafas kejap. Tapi kejap je sebab die bagik 10 minit je untuk makan. Serious. X tipu. Kadang-kadang 5 minit je. So jangan tercekik pulak kat situ.

-Taklimat-taklimat kolej, taklimat isi borang, taklimat polis bantuan, taklimat motivasi pasal sejarah uitm, taklimat i learn and many, many, many more.

-belajar lagu uitm

-Penutup MDS- Ny pon best jugak sebab it means MDS is over. Nnnt sume brkumpul kat padang malam tu pastu diorang pasang projector and screen tu and korang tgk lah video candid sepanjang MDS. (might be a vid of you snoring and sleeping mase taklimat)

-Palam tour- Taim my MDS dulu yg ny x sempat buat so buat sendiri je slps MDS habis which is better i think.

After MDS

  • Get to know ur lecture group.. Yay!!!!
  • Try to find ur group members.
  • get the lecture schedule.
  • Start lecture classes!!!

Ok so good luck sume yg nak masuk palam , i know you’ll love everything about palam. The subjects are difficult but you’re in a great environment surrounded with great and awesome friends. And as for MDS don’t worry too much bcoz it only lasts for 3 to 4 days and it’s not that bad really. Hey look at me i survived it so u can to. And plus it creates precious memories to hold on to for the rest of your lives.

That’s all from me now. Thanks for reading :)

And for more posts about palam from me read the posts with the tag palam..

024 028

031 026

Photo0987 Photo0990

Photo0706Photo0709

 

 

 

 

 

 Photo0781

 

Photo0783 empty chairs waiting for the new batch of Palamians..

 

14 comments:

Planet 3K1 said...

salam....mohon share link pasal mds ni ya.. :)

Farah said...

Sure. No prob.. :)

Fatin Afiqah said...

Was reading this post and suddenly saw ur photo at the right side.

I know this girl.

Hehehehe. Hai Farahatun!

Farah said...

hai fatin!! :)

siti aishah said...

em nak tanya, semasa MDS wajib ke pakai kasut hitam? atau boleh pakai kasut apa apa je?

Farah said...

siti aishah
masa taim sy dulu, waktu perasmian je pki kasut hitam.. hari laen pki kasut yg selesa.. sbb nnt banyak berjalan

Nurul Aida Abd. Rahim said...

MDS ni hanya seminggu je kan?

Farah said...

Nurul Aida
yup.. seminggu je..paling lama seminggu, paling kejap pon 4 hari camtu.. Mase taim sy dulu dr isnin smpi khamis.. pastu dh bleh balek rumah.. hehehehe

whatever said...

Salam. lepas habis minggu MDS, boleh pulang rumah dulu ke kena stay terus kat hostel & start lecture? Bilik hostel macam mana? Kena bawa cadar, tilam,bantal semua tu ke? Sorry saya tak biasa. Harap dapat balas.

Farah said...

waalaikumsalam,
minggu destini siswa selalunye sekejap je, masa taim saya dulu isnin smpi khamis je. lepas tu kite bebas utk balek rumah ataupon stay kolej. and then the next week baru start lecture.
dalam bilik hostel die bagik satu bantal and tilam.
tp just to be safe bawak:
-bantal kecik( takut x biase dgn bantal yg die bagik)
-cadar
-sarung bantal
-selimut
hope this helps :)

whatever said...

Terima kasih :DD

MR.N0n$enSe said...

assalamualaikum...nk tnya skit,laptop kna bwak bila yer?time mds guna x?terima kasih....

Farah said...

waalaikumsalam
laptop nk bawak boleh tapi at your own risk. taim mds x sempat pon nk pakai laptop. nnt program start dari subuh smpi lah after 11 so mmg x sempat langsung nk mengadap laptop. i suggest not to bring it coz the whole day you'll be worried about your laptop, so wait till after mds is finished.

Nurrul Azlyana said...

Salam kak sy asasi kejuruteraan daftar 3jun jd mds sy start hari apa sampai hari apa ye

Post a Comment